Depositumslån i utlandet

Å studere i utlandet krever en god del forberedelser, og ikke minst ha kontroll over hvilke utgifter som vil påløpe under studiet og hvordan man skal kunne finansiere oppholdet. Ofte beregner man omtrentlig boutgifter i måneden, men de fleste glemmer at man betale depositum for hybelen eller leiligheten når man signerer kontrakt.

Depositumet er en økonomisk sikkerhet for den som leier ut i tilfelle noe skulle skje med boligen underveis utover vanlig slitasje. Pengene blir plassert på  på en sperret depositumskonto som du og utleier oppretter sammen. Depositumet blir stående der helt til du sier opp leieavtalen.

Det er viktig å ta høyde for et depositum, enten ved å spare opp til det i forkant eller finne en finansieringsløsning som sikrer at du ikke må bruke opp store deler av stipendet eller studentlånet med en gang du kommer til ditt nye studieland bare for å kunne betale depositum til boligen. Et godt alternativ for å løse dette er å ta opp et depositumslån.

Hva er et depositumslån?

Flere banker i Norge tilbyr et depositumslån der pengene går til å betale depositum til en utleier. Lignende løsninger tilbys følgelig i utlandet, men ettersom du ikke er fastboende i det respektive landet vil du få problemer med å få et slikt lån i et annet land.

I Norge kan du normalt søke om depositumslån hvis du er mellom 18 og 45 år. Det kreves ikke sikkerhet i fast eiendom eller bil, men bankene gjennomfører en kredittvurdering og en sjekk om du har noen betalingsanmerkninger. Som student vil det kanskje være en utfordring å få en godkjent kredittvurdering, derfor kan det være lurt med en deltidsjobb i forkant av et utenlandsopphold for å heve inntektsgrunnlaget om man må søke om lån.

Hvordan skaffe seg et depositumslån?

Som nevnt vil det være vanskelig å ta på et depositumslån i det respektive landet man studerer i, men med dagens teknologi hvor man signerer via BankID på nett, kan du faktisk skaffe deg lån uansett hvor du befinner deg i verden. Dette var helt umulig tidligere, da bankene krevde en fysisk signatur tilsendt i posten før du fikk utbetalt noe som helst.

Utfordringen er å kunne dokumentere en inntekt, ettersom man ofte må legge ved siste gyldige lønnsslipp som ofte ikke kan være eldre enn tre måneder. Enkelte banker krever også siste års selvangivelse for å være sikker på at inntektsgrunnlaget er i orden. Om man har dette på plass, kan dette scannes inn og sendes elektronisk og kan gjøres fra utlandet.

Et depositum er en av de første utgiftene som må betales når man ankommer et nytt land og man skal flytte inn i en studentbolig. God planlegging er derfor viktig, ved enten å spare opp beløpet før man reiser eller å skaffe seg et depositumslån mens man fortsatt er i Norge. Uavhengig av lengde på studieoppholdet og hvor man reiser vil det alltid være lurt å spare opp litt penger i forkant, og gjerne gjennom å ta seg en deltidsjobb ved siden av studiet hjemme i Norge. Da kan man legge opp penger, men ikke minst skaffe seg et inntektsgrunnlag som vil komme godt med om man må søke om lån. Da har man langt større fleksibilitet om det dukker opp uventede utgifter i utlandet, og man kan skaffe seg et forbrukslån – eller depositumslån – ved behov.