Sparetips for studenter

Studier kan være en kostbar opplevelse for de fleste, og vi vet alle at studielånet ikke kommer til å vare for evig. Men med litt kløkt kan du heldigvis nyte studietiden og samtidig ha mer penger i lommen enn du forventer. Å være student med romslig økonomi har aldri vært enklere – sjekk ut disse sparetipsene tilrettelagt for deg som student.

Spar penger på mat

Studentlivet trenger ikke å bestå av et tomt kjøleskap og konstant leve på takeaways eller ferdigmat. Faktisk kan dette være en kostbar vane, noe som bringer oss til vår første sparetips – spar penger på mat. Skaff oversikt hvilke varer du handler hver måned og finn de billigste butikkalternativene – en av de enkleste og mest effektive måtene å gjøre det på, er å bruke et prissammenligningsside. Disse sammenligner prisene på forskjellige produkter på hyllene i alle store butikker. Generelt tilbyr større supermarkeder de billigste prisene på grunnleggende varer, men for friske råvarer (frukt, grønnsaker, brød, egg og så videre) kan lokale markeder også gi deg noen solide besparelser.

En annen nyttig måte å spare penger på mat er å dele kostnaden for matkjøp med dine studiekamerater, spesielt på fellesvarer som kaffe, oppvaskmiddel og store pakker med pasta eller ris. Ikke glem, det er ikke noe galt med å kjøpe supermarkedenes egne merkevarer heller; Ikke benytt deg av merkenavnene når du kan få et godt alternativ for bare en brøkdel av prisen.

Bruk studentrabatter når du reiser

Vi har alle et elsk-hat-forhold til offentlig transport, men det kan være helt nødvendig å bruke offentlige transportmidler (spesielt hvis du studerer i en storby). Det er det ikke alltid billig, men heldigvis er det vanligvis studentrabatter tilgjengelig. De fleste byer, også i utlandet, har lokaleoperatører som tilbyr studentpass, noe som til slutt blir mye billigere enn å kjøpe standardbilletter. Disse kan vanligvis brukes til alle tider av dagen, inkludert rushtider når prisen på en enkeltbillett ofte kan være dobbelt så høy. Selv om du ikke tror du vil bruke buss og bane så mye, så blir det fort mye til og fra forelesning, inn til sentrum i helger og andre sosiale turer.

Og i stedet for å kjøre bil eller buss, hvorfor ikke investere i en sykkel? Når du har en, vil reisen være helt gratis og ofte mye raskere enn å gå eller vente på en buss skal dukke opp – det er også en fin måte å trene uten å måtte betale et månedlig treningsmedlemskap!

Bruk studenttilbud når du sosialiserer

Sosialisering er en viktig del av studentlivet, men du trenger ikke å bruke en liten formue bare for å ha det gøy. Å gå ut på en nattklubb kan være dyrt, så dra full nytte av eventuelle studenttilbud, det er alltid utesteder som promoterer billig drikke og gratis inngang for studenter.

Puber og eventuelle utesteder på campus vil alltid tilby billige drinker, samt mat og spesielle konserter og arrangementer, og er et ideelt sted å starte kvelden før man drar på byer. De tilbyr ofte en liste over lokale butikker og utesteder som tilbyr gode studenttilbud.

Pass på å holde øye med eventuelle freebies og spesielle studenttilbud som annonseres på lokale restauranter, kinoer og butikker. Når du drar ut på byen, husk å spare penger på strømregningen ved å skru av lysene, koble fra telefon / bærbar ladere og slå av TVen.

Bruk mindre penger på lærebøker

Før du haster ut og bruker nesten hele studielånet ditt på nye bøker, så sjekker du pensumet  ditt og finne ut hvilke bøker du virkelig må ha, og hvilke du bare kan låne fra biblioteket. Hvis det er noe du trenger å kjøpe, se om du kan få kjøpt dem brukt og kanskje til og med dele kostnadene med andre klassekamerater.

Noen nye bøker vil alltid være nødvendige å kjøpe, og dette er ofte bøker som følger deg gjennom hele studiet. Hvis du holder disse i god stand, vil du også kunne selge dem til andre studenter når du ikke trenger dem lengre selv.

Kilde: Studenttorget.no