Stipend ved utenlandsstudier

Du bør alltid nøye vurdere hvor mye penger du trenger for å studere i utlandet, og dette vil variere fra land til land. Deretter må du undersøke om hvilke stipend og låneordninger som er tilgjengelig og søke på disse, samt om din egen skole bidrar med finansiell støtte til studentene som ønsker å studere i utlandet. Etter å ha utforsket og benyttet deg av tilgjengelig muligheter, vil de fleste internasjonale studenter fortsatt oppleve et finansieringsgap, og det er der internasjonale studentlån, stipend og legater kommer inn.

Hva er et internasjonalt studentlån?

Offentlige studentlån er populære blant for eksempel amerikanske studenter som studerer i USA, men de er dessverre ikke tilgjengelige for internasjonale studenter. I stedet er internasjonale studenter kvalifisert for internasjonale studielån, samt spesialiserte private utdanningslån som er tilgjengelig for internasjonale studenter som studerer i USA.

Internasjonale studielån er nå en veldig realistisk måte å finansiere utdannelsen i utlandet på. Lånene er svært fleksible og kan tilby lånebeløp som er høye nok til å betale for hele utdanningen din, men med utvidede tilbakebetalingskrav og rimelige renter, slik at du har råd til tilbakebetaling etter at du er uteksaminert.

Tilbakebetaling vil variere avhengig av lånealternativet du velger. Siden de fleste internasjonale studenter ikke kan jobbe mens de studerer i utlandet, må tilbakebetaling betraktes som en ekstremt viktig funksjon i lånet ditt. Du må vurdere hvor mye de månedlige utbetalingene vil bli, når betalingene begynner, og hvor lenge du vil kunne utsette å betale tilbake lånet. Tilbakebetalingstiden varierer vanligvis fra 10-25 år, men jo større lånet er, desto lengre tar tilbakebetalingen. Standard tilbakebetalingsplan er for eksempel:

  • Full utsettelse – Studentene kan utsette betalingen til 6 måneder etter opplæring så lenge fulltidsstatus opprettholdes. Studentene kan utsette utbetalinger i maksimalt fire år, som er den typiske snittlengden på en utdanning.
  • Kun renter – Internasjonale studenter betaler bare renter mens de er på skolen, opptil fire påfølgende år, og kan utsette betaling til 45 dager etter opplæringens slutt..
  • Umiddelbar tilbakebetaling – Betalinger på både renter og hovedstol skyldes umiddelbart når lånet begynner å løpe.

Cosigner

De fleste internasjonale studenter som søker om lån må ha en fastboende innbygger i det respektive landet man studerer for å kunne søke. En cosigner er juridisk forpliktet til å tilbakebetale lånet dersom låntakeren ikke betaler. Cosigneren må være en fastboende, med god kreditt, og som har bodd i land de siste to årene. Cosigneren er ofte en nær venn eller slektning som kan hjelpe til med å få kreditt, siden de fleste internasjonale studenter ikke kan motta kreditt på egen hånd. Dersom man ikke har en cosigner, må man se etter andre muligheter for å skaffe til veie nok penger til studiet.

Stipend og legater

Lånekassen tilbyr gode og veletablerte ordninger for studenter som ønsker å gjennomføre hele eller deler av studiene i utlandet. De har opprettet en egen side hvor du finner veldig mye nyttig informasjon om finansiering av studiene i utlandet. Dessverre rekker ikke disse tilskuddene til å fullfinanisere studiet i utlandet, så da må man se etter flere alternativer. Det finnes en rekke stipend og legater som man kan søke på, og disse er gjerne opprettet direkte til studier i et spesielt land eller universitet. ANSA – Association of Norwegian students abroad har laget en oversikt over en rekke stipender og legater som er verdt å undersøke.