Studentlån (forbrukslån)

Utdanning er viktig. Dessverre er det også dyrt. De fleste har ikke råd til å betale høyere utdanning kun ved bruk av sparepenger og inntekt (mange studenter har ingen inntekt). Neste utvei da er å skaffe seg et studentlån og/eller forbrukslån. Før du låner, er det viktig å forstå hvordan slike lån fungerer, og hvordan du bruker det uten å havne i økonomiske problemer senere. .

For mange er studentlån en form for “god gjeld” – ettersom det er en investering i en fremtid som ellers ikke ville være mulig. Og det lønner seg veldig ofte: arbeidstakere med en høyere utdanning tjener i snitt langt mer enn de med kun videregående skole.

Vis moderasjon

Et studentlån er en av flere viktige faktorer for å få gjennomført studiet. Mange av lånene trenger man ikke betale tilbake før etter studiet, og det er derfor vanskelig å forestille seg hvordan det blir å plutselig få faste avdrag som skal betales tilbake hver måned. Ettersom studiegjelden blir en byrde som vil følge deg i mange år etter studiet, er det viktig å prøve å minimere låneopptaket ditt. Dette kan du gjøre ved å:

  • Søk om stipend for å redusere beløpet du låner. Selv små tilskudd hjelper.
  • Skaff deg en deltidsjobb som kan betale noen av utdanningskostnadene dine. Du kan få verdifull jobberfaring som mange av dine jevnaldrende ikke får før etter eksamen, og du kan begynne å styre livet ditt i den retningen du vil ha.
  • Vurdere billigere og offentlige skoler. Etter endt utdanning, tror du arbeidsgiver fokuserer på hvilken by eller skole du gikk på, eller resultatene dine?
  • Kutt kostnader der du kan. Både brukte bøker, hjemmelaget mat og færre fester og kinoer kan bidra mye i det lange lån.

Hver gang du mottar penger i form av et studentlån, husk at du må betale tilbake alle pengene (pluss renter) en gang i fremtiden.

Hvordan studentlån fungerer

Studielån er unike fordi de er utformet for å finansiere høyere utdanning. Og kun det. Derfor skiller de seg ut om man sammenligner dem med andre typer lån:

 

  • Lavere totalkostnad: Studielån gir en lavere totalkostnad enn andre typer lån som du kanskje kan få. De betraktes som lavrisikolån, og statlige tilskudd holder kostnadene lave på enkelte lån. Det er ofte mulig å binde renten, slik at du ikke trenger å bekymre deg for alvorlige endringer i rentekostnadene.
  • Lettere godkjenning: De fleste studenter har ikke høy inntekt eller god kredittscore. Det betyr at det er vanskeligere å låne med mindre du benytter deg av et studentlån. Disse lånene vil hjelpe deg med å etablere kreditt (en annen grunn er det viktig å låne moderat). Noen studielån er tilgjengelig uten kredittsjekk.
  • Fordeler ved tilbakebetalingstid: Tilbakebetaling er den verste delen med ethvert lån, men studielån tilby ofte noen lånevennlige funksjoner som gjør det lettere. Lån gjennom offentlige etater er de beste, men enkelte private långivere er villige til å hjelpe også. Med enkelte lån trenger du ikke begynne å betale inntil du er ferdig graduert, og i noen tilfeller vil du har rentefritak i tillegg, slik at lånebalansen din ikke øker.

Statlige vs private studentlån

Du kan låne fra hvem du selv måtte ønske. Men lån som tilbys gjennom statlige programmer er vanligvis det beste, og du bør bruke disse lånene først. Statlige lån er mer sjenerøse med fordelene nevnt ovenfor. Etter at du har lånt det du kan via Lånekassen eller lignende etater i utlandet, kan du vurdere private långivere hvis du fortsatt trenger mer penger.

Disse långivere er vanligvis banker, kredittforeninger og online långivere. De kan markedsføre lånene som “studentlån”, eller de kan tilby standardlån som du kan bruke til hva du vil. For å bli godkjent av en privat utlåner, trenger du god kreditt og tilstrekkelig inntekt til å tilbakebetale lånet. Mange studenter har ikke dette, så en foresatt (eller noen andre med god inntekt og kreditt) søker ofte på lånet samme med studenten – noe som gjør begge parter ansvarlige for å tilbakebetale lånet. Husk å lese lånekontrakten din nøye, og finn ut om du har et lån med variabel rente.

Kilde: https://www.norskkreditt.no/forbrukslån