Studere i Frankrike

Hvis du vil studere i et land som er variert, har et utmerket akademisk rykte, og tilbyr en kultur som er æret av nesten alle andre nasjoner, trenger du ikke se lenger enn til Frankrike. Frankrike er et av de mest populære reisemålene for å studere i utlandet, og et utmerket valg for enhver potensielle internasjonale student.

Det er for tiden over 250 000 internasjonale studenter i Frankrike. Faktisk er rundt 10% av alle studenter på franske universiteter internasjonale studenter; hvorav mange studerer på kandidatnivå (master og doktorgradsstudier). Landet tilbyr et utmerket miljø for alle studenter når det gjelder kvalitet på utdanning, forelesninger og forskningsmuligheter.

Hvorfor studere i Frankrike?

For å si det enkelt, er det franske videregående opplæringssystemet et av de beste i verden. Det er også et av de mest tilgjengelige. Med dramatisk redusert studieavgift i forhold til andre ledende studier i utlandet, er studier i Frankrike mer økonomisk overkommelige for internasjonale studenter. Konsekvent nær toppen av internasjonalt anerkjente rangeringer, tilbyr franske universiteter en akademisk stamtavle som lett konkurrerer med andre land.

Frankrike er et spesielt godt valg for de som ønsker å studere næringsrelaterte fag. Landet er et knutepunkt for internasjonal virksomhet og ledelsesutdanning ettersom det har mange handelshøyskoler i verdensomspennende rangeringer.

Frankrike har 83 offentlige universiteter, og de er alle finansiert av den nasjonale regjeringen, og tilbyr utmerket utdanning til en svært rimelig pris for alle studenter, innenlands eller internasjonalt. Det finnes også en rekke private universiteter. Det akademiske året begynner i september eller oktober og slutter i mai eller juni, avhengig av program og institusjon. Det er to semestre fordelt på en pause etter avsluttende eksamen ved slutten av første semester. Det er to hovedtyper av kurs som tilbys på franske universiteter: store forelesningskurser, hvor professoren snakker og studentene tar notater, og avdelinger og laboratorier, designet for mindre grupper av studenter hvor materialet som er omtalt i forelesninger, blir utforsket mer detaljert. Vanligvis er deltakelse i seksjoner og laboratorier obligatorisk. Noen karriereorienterte programmer krever også praksis og praktisk opplæring.

Når det gjelder grader, bruker franske universiteter et format som er populært over hele EU: lisens, master og doktorgrad. Lisens refererer til grunnskole og varer i 6 semester (3 år), med 180 studiepoeng opptjent. Masterstudiet varer i ytterligere 4 semester (2 år), totalt 5 studieår og 300 studiepoeng. Doktorgrad er vanligvis oppnådd etter ytterligere 6 semestre (3 år).

Kostnader for å studere og bo i Frankrike

Frankrike bruker Euro (€) som sin valuta. Undervisningsrater på offentlige institusjoner er fastsatt av regjeringen og de er svært rimelige. Faktisk er kostnadene på Frankrikes offentlige institusjoner for høyere utdanning identiske for innenlandske og internasjonale studenter.

Undervisningskostnader er fastsatt hvert år. I 2013 ble årlige studiekostnader for bachelorstudier satt under € 200. For mastergradsstudier er kursene rundt € 245 og for doktorgradsstudier er det rundt € 370. Studentene er ofte pålagt å betale visse administrasjonsgebyrer som øker undervisningskostnadene litt. Til tross for disse kostnadene er studiet i Frankrike fortsatt et av de rimeligste alternativene for internasjonale studenter som søker en høyere utdanning.

Disse prisene gjelder bare for offentlige institusjoner. Hvis du ønsker å studere hos en privat institusjon, har prisene tendens til å være mye høyere og går opp mot € 10.000 per år. Det er også visse stipend tilgjengelig for de som ønsker å studere i Frankrike. Noen av de mest populære inkluderer tilskudd fra det franske departementet for høyere utdanning og forskning, finansiering fra National Center for Scientific Research (CNRS), priser fra regionale råd, og Erasmus-programmer.

I motsetning til undervisningskostnader, har levekostnader i Frankrike en tendens til å være høyere enn nabolandene. Heldigvis er studentene ofte kvalifisert til subsidierte priser på restauranter og transport. Det er også dedikerte boliger for studenter som også er tilgjengelig for internasjonale studenter som ønsker å studere i Frankrike. Levekostnadene er betydelig lavere i mindre byer, så dette er en annen ting å huske på når du bestemmer deg for hvor du skal studere i Frankrike.