Studere i Tyskland

Tyskland er det ideelle landet å studere i utlandet, det har en rik og kompleks historie, en forfriskende kultur og morsomme mennesker, og noe enhver student ser frem til i et nytt land. På den annen side er universiteter rangert blant de beste i verden, det tilbyr innovative og internasjonale programmer samt en arbeidsdisiplin alle profesjonell bare kan drømme om å ha. Tyskland er et svært variert og interessant land i alle aspekter, og det er verdt å utforske landets naturlige og intellektuelle ressurser.

Internasjonale utdanningsprogrammer

Det tyske utdanningssystemet er svært fokusert på sitt internasjonale domene, og dermed øker stadig antall internasjonale studenter som kommer til å studere i dette landet. Nesten alle universiteter i Tyskland har innlemmet i sin læreplan et internasjonalt studieprogram hvor forelesere fra hele verden kommer tfor å dele sin kompetanse, hovedsakelig på engelsk som internasjonalt språk, men også på tysk. I de fleste av universitetene lærer man tysk språk gjennom intensive kurs som er en obligatorisk del av modulen.

Ingen studieavgift

Om du sammenligner Tyskland med andre velutviklede studieland i utland, er det en ting som skiller seg ut – fra oktober 2014 ble det gratis å studere på tyske universiteter! En slik fordel for høyere utdanning i Tyskland gjelder ikke bare sine egne borgere men til alle internasjonale studenter som er villige til å skaffe seg utdanning i Tyskland.  

Dette gjelder imidlertid ikke for de private universiteter rundt om i landet, og størrelsen på studieavgiften varierer avhengig av institusjonen. På de offentlige universitetene betaler man kun semesteravgift (et symbolsk avgift) som inkluderer fri tilgang til offentlig transport i regionen. Gratis undervisning gjelder bare for studenter som studerer for en bachelorgrad; post-graduate grader som mastere og doktorgrad krever fortsatt samme studieavgift som tidligere. Likevel, å forfølge en høyere grad i et offentlig universitet i Tyskland vil spare deg for et par tusen euro.

Rimelige studentboliger

Som i alle andre land er studentboligene langt rimeligere enn å leie privat, men kvaliteten er deretter. Studentbrakkene er vanligvis gamle, slitte bygninger hvor alt deles, og du kan egentlig ikke velge med hvem du vil dele hybel med. Det dukker imidlertid stadig opp nye fasiliteter som er mye mer komfortable og levende, men du må alltid dele med andre studenter. .

Det er ganske vanskelig å finne et rom i slike fasiliteter siden de pleier å være forhåndsbestilt lang tid i forveien. Hvis du er tilfreds med et rom, må du kontakte en av de 58 Studentenwerk ganske tidlig for at de skal få reservert plass til deg. Vær forsiktig, du kan gjerne bli satt opp på venteliste, men noen ganger skjer det at folk forblir på ventelistene hele året rundt, så man må ha en back-up plan.

Et annet alternativ vil imidlertid være de private hyblene som leies ut på det åpne markedet, dette er moderne fasiliteter som er relativt rimelig sammenlignet med det norske markedet.

Finansiering av studiene i Tyskland

Sammenlignet med andre europeiske land, krever Tyskland kun moderate studieavgifter for vanlige studier på offentlige universiteter. I de fleste tilfeller er avgiftene for hvert semester fra 300 € til 500 €. Deretter får du studentkortet ditt inkludert gratis offentlig transport. I kontrast er levekostnadene litt høyere enn det europeiske gjennomsnittet, spesielt i store byer som Köln, München eller Hamburg.

Flertallet av studentene studerer på offentlige universiteter. Opplæringsavgift ved offentlige universiteter varierer fra stat til stat, men er aldri høyere enn 500 € per semester (= 1/2 år). For de fleste bachelor og mange mastergradsprogrammer eksisterer ikke studieavgift eller i verste fall inntil 500 €. Det er imidlertid visse unntak som ikke-påfølgende mastergradsprogrammer hvor avgiftene kan være opptil 1000 € per semester. Private universiteter har en tendens til å kreve relativt høye studieavgifter. Disse avgiftene kan nå opp til 6000 € per semester. Internasjonale studenter må bevise at de kan finansiere sine studier i Tyskland. Derfor må de kunne dokumentere at de har ca. 8 000 € til rådighet for ett studieår.